duminică, 3 august 2014

Despre SPF. BIODERMA Photoderm Max Spray SPF 50 vs Photoderm Kid SPF 50 (Spray) in oglinda!

Am luat-o razna vara asta. Pentru ca ne pregatim sa mergem la mare am pornit la cumparat creme cu protectie solara pentru fete (3 ani) si pentru noi, adultii. Daca anul trecut am luat pe fuga, strict pentru iesirile in oras cate ceva, pentru o expunere prelungita la soare cum e cea de anul acesta, m-am implicat ca atare. Si dupa o zi de stat cu nasul prin formule, liste de ingrediente, preturi in functie de farmacie... sleita, m-am asezat cuminte (a se citi nauca) seara in varful patului. Dar cu promisiunea ca trebuie sa ma dumiresc cu pixul pe hartie (sau ma rog, cu mouse-ul pe laptop) ca ma voi lumina in acest domeniu oarecum virgin pentru mine, pana acum.

In primul rand, nu inteleg ce face acea mare diferenta pentru producatori intre cremele destinate copiilor si cele adultilor, ca sa justifice diferenta de pret. Si normal, om de buna credinta, mi-am zis ca trebuie sa fie ceva legat de ingrediente, probabil solutiile pentru copii fiind ceva mai bogate/mai curate in formulare. Ei bine...


CE SPUNE PRODUCATORUL:





Photoderm Max Spray SPF 50+ / UVA 33 :

Proprietăţi:

Formulă fără parfum.
Rezistent la apă. Fotostabil.
Non-comedogen. Hipoalergenic.
Spray de 400 ml.




Mod de actiune:

 Eficacitatea maximă anti-UVB şi performanţa extremă anti-UVA ale  Photoderm MAX Spray protejează împotriva arsurilor solare, previn intoleranţa la soare şi combat îmbătrânirea cutanată prematură.
 Complexul exclusiv patentat Cellular BIOprotection®* reprezintă un avantaj major împotriva riscurilor deteriorării celulare, oferind protecţie optimă pentru celulele pielii.

 Textura foarte lejeră a Photoderm MAX Spray lasă pielea foarte catifelată. Perfect incolor la aplicare, Photoderm MAX Spray se întinde uşor, fără să lase un strat gras sau urme albe.

 Non-comedogen, Photoderm MAX Spray este rezistent la apă şi fotostabil.

 Photoderm MAX Spray nu are parfum şi asigură o toleranţă optimă.

* brevet BIODERMA


Mod de folosire:

 Aplicaţi Photoderm MAX Spray generos şi uniform înainte de expunerea la soare, după ce aţi uscat cu grijă pielea.

 Reaplicaţi Photoderm MAX Spray la fiecare 2 ore şi ori de câte ori acesta este îndepărtat de pe piele prin înot, ştergere sau activităţi sportive.



Photoderm Kid (Spray) SPF 50:





Proprietăţi:

Formulă fără parfum.
Rezistent la apă, fotostabil.
Spray de 200 ml.




Mod de actiune:

 Sistemul de filtrare anti-UVA-UVB al Photoderm KID protejează pielea delicată a copiilor prevenind arsurile solare. Complexul exclusiv patentat Cellular BIOprotection®*, amplificat de Peptida C, oferă o protecţie dublă a ADN-ului celular. 

 Photoderm KID nu lasă urme vizibile pe piele. Ambalajul de tip spray permite aplicarea chiar şi în timp ce copilul se joacă.

 Photoderm KID nu are parfum şi asigură o toleranţă excelentă.

 Non-comedogen, Photoderm KID este rezistent la apă şi fotostabil.

Brevet BIODERMA


Mod de folosire:

 Aplicaţi Photoderm KID înaintea expunerii, uniform şi generos, după ce aţi uscat cu grijă pielea.

 Reaplicaţi Photoderm KID la fiecare 2 ore şi ori de câte ori acesta este îndepărtat de pe piele prin înot, ştergere sau activităţi sportive.


INGREDIENTE:


Photoderm Max                                                             Photoderm Kid
WATER (AQUA),                                                              WATER (AQUA)
DICAPRYLYL CARBONATE,                                          DICAPRYLYL CARBONATE
OCTOCRYLENE,                                                              OCTOCRYLENE
METHYLENE BIS-BENZOTRIAZOLYL                          METHYLENE BIS-BENZOTRIAZOLYL 
TETRAMETHYLBUTYLPHENOL,                                   TETRAMETHYLBUTYLPHENOL
BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE,            BUTYL METHOXY-DIBENZOYLMETHANE
ALCOHOL DENAT.,                                                         ALCOHOL DENAT.,
BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL                                   BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL 
METHOXYPHENYL TRIAZINE,                                      METHOXYPHENYL TRIAZINE
HYDROXYPROPYL,                                                         HYDROXYPROPYL 
DIMETHICONE BEHENATE,                                           DIMETHICONE BEHENATE     
TOCOPHERYL ACETATE,                                               TOCOPHERYL ACETATE
ECTOIN,                                                                             ECTOIN,
MANNITOL,                                                                      MANNITOL,
XYLITOL,                                                                           XYLITOL,
RHAMNOSE,                                                                     RHAMNOSE,
FRUCTOOLIGOSACCHARIDES,                                    FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, 
LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT,                       LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT,
DECYL GLUCOSIDE,                                                        CREATINE,
C20-22 ALKYL PHOSPHATE,                                          DECYL GLUCOSIDE,
C20-22 ALCOHOLS,                                                         C20-22 ALKYL PHOSPHATE,
XANTAN GUM,                                                                 C20-22 ALCOHOLS,  
DISODIUM EDTA,                                                             XANTHAN GUM,                                        PROPYLENE GLYCOL,                                                    PROPYLENE GLYCOL,
CITRIC ACID,                                                                    CITRIC ACID,
CAPRYLIC/ CAPRIC TRIGLYCERIDE,                           CAPRYLIC/ CAPRIC TRIGLYCERIDE
SODIUM HYDROXIDE,                                                    DISODIUM EDTA, 
PHENOXYETHANOL,                                                      SODIUM HYDROXIDE, 
PROPYLPARABEN,                                                          PHENOXYETHANOL, 
METHYLPARABEN,                                                         METHYLPARABEN, 
ETHYLPARABEN.                                                             PROPYLPARABEN,
                                                                                            ETHYLPARABEN.



PAREREA MEA:

Naiba m-a pus sa pun piciorul in acest capitol al cosmeticelor! O sa incerc sa va arat ce concluzii am tras pana acum (cu implicarea sotului meu, biolog... ;)), fara a intra prea mult in detalii demne de un compendiu:

1. Vreau o solutie cu filtru SPF generos, fetele fiind blondute cu pielea alba. Factorul de protectie solara (SPF) reprezinta gradul de eficacitate pe care il are un produs in blocarea radiatiilor UV, comparativ cu expunerea la soare a pielii neprotejate. 

Daca stiti ca incepe sa vi se inroseasca pielea dupa 4 minute de expunere la soare fara protectie, atunci cand veti folosi o crema cu un SPF 20, puteti sta la soare de 20 de ori mai mult (Teoretic 80 minute, daca aplicati crema uniform, un strat gros, cca 2mg de produs/cm patrat de piele). 


"Mergem cu cantar farmaceutic la plaja, Wolfette? Ai innebunit?" Daca va intrebati asta, nu va condamn... Ma rog, ideea e ca aproximam si noi, asta e... :) 



Daca aplicati un produs cu SPF 50, teoretic puteti sta de 50 de ori mai mult la soare DAR, nu uitati ca trebuie reaplicata crema/lotiunea din 2 in 2 ore daca vreti sa isi pastreze eficienta. Un SPF mare nu inseamna ca trebuie sa aplicati crema mai rar, doar ca asigura o protectie ridicata! 


Pentru mine, ca adult, un SPF scazut inseamna nu doar arsuri ci si riduri. Ma lipsesc de ambele, cu drag! Pentru copiii de 3 ani, SPF 50+ initial (primele zile), ulterior 30 este de ajuns, dupa studiile medicale. 


2. Mare grija ca lotiunile sa aiba si filtru UVA. UVA sunt responsabile de apariti dermatitelor si melanomului. Conform legislatiei europene, lotiunea trebuie sa aiba un factor de protectie UVA de cel putin 1/3 din SPF ca sa poarte sigiliul UVA (il vedeti mai jos). Nu are asa ceva, nu cumpar! 





In plus, radiatia UVA este in mod direct responsabila de producerea de mutatii in structura ADN provocand fotodermatite si melanoame. Nu provoaca arsuri, de aceea multi nu realizeaza cat de periculoasa este, neavand efecte imediate. Si ca sa ma injurati pana la capat, urmeaza sa va spun ca sunt 2 tipuri de radiatii UVA. Unele cu lungime de unda mai mica denumite UVA 2 (320–340 nm) si cele cu lungime de unda mai mare UVA1 (340–400 nm). Eh, problema este ca unele solutii/ creme impotriva protejeaza UVA, sau asa afirma. Dar de fapt protejeaza de UVA 2 si nu de cele mai agresive, respectiv UVA1. 

Ar fi de retinut aici, ca oxidul de zinc Zinc Oxide o fi el un sunscreen fizic, nu chimic, dar asigura protectie si pentru UVA1, si pentru UVA2, si pentru UVB).


3. As vrea sa evit prezenta alcoolului, care nu face decat sa irite si sa deshidrateze pielea, dar nu am gasit nicio lotiune spray care sa nu-l contina. Mai cautam...

4. Daca gasesc ceva fara ulei mineral/parafina - gen Bioderma, sunt fericita. Inca nu pricepe mintea mea de ce sufletul meu solutiile (produsele altor companii) cu un continut de 90% parafina si alcool denaturat costa 80lei, cand pretul ingredientelor de baza ajunge vag la 10lei?!? Zic si eu... Ca prea ne iau de batuti in cap! 

5. Ma intorc la Bioderma, ca la ea ma refeream in acest review... Lasam parabenii. Lasam si alcoolul. Macar nu are ulei mineral. Dar pentru 2 picaturi si jumatate de creatina, ca asta e singura diferenta intre formula pentru adulti si cea copii, platim 2 produse? Cand am putea cumpara sticla de 400g pentru adulti si sa o foloseasca toata familia? Asta ca sa nu mai spun, ca produsul de 400g este 76lei (in functie de unde il luati, cu card de reducere sau fara), iar Photodermul-ul KID este in jur de 45lei pentru 200ml. 

Polologhia de mai sus, despre UVA, incepe abia acum sa capete sens. Iata de ce: 

Octocrylene este stabil, si protejeaza de radiatille UVB si UVA scurte adica UVA2. Spectrul pe care il acopera este 290-350 nm, Insa daca vreti protectie si pentru UVA 1, trebuie ceva mai mult. Si urmeaza:

Butyl Methoxydibenzoylmethane (adica Avobenzone) ofera protectie impotriva UVA1 si UVA2 ( acopera spectrul 310-400 nm). Dar este extrem de instabil la lumina, nu va pot spune in cat timp ii pierde eficienta. Teoretic, repede!

Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine (adica Bemotrizinol sau Tinosorb S) acopera spectrul 280-400 nm. FOARTE STABIL! In sfarsit, vesti bune! :)

Nu o sa disec mai mult produsul, intre noi fie spus, pana acum Bioderma are formula cea mai buna. O sa expun cat de curand firmele concurente, care mi s-au parut strigatoare la cer ca raport calitate/pret. Si probabil, va trebui sa intru intr-un plafar, pentru ca nu gasesc pe site-urile firmelor romanesti listele de ingrediente... Iar in magazine nu ma lasa sa fac poze. Cine poate sa memoreze asa ceva? Una peste alta aflu eu o solutie prin care si eu, si voi, sa putem trage o linie o data pentru totdeauna, pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri. 


PS: Nu uitati: folosirea prelungita a cremelor cu SPF ridicat, duce la o deficienta a vitaminei D in organism. Se pare ca o expunere a bratelor, picioarelor, spatelui, timp de 10-15 minute, de 2 ori pe saptamana, fara ecran solar, poate ajuta mult la sinteza acestei vitamine si restabilirea echilibrului. O puteti face dimineata, cand mergeti la plaja, sau spre sfarsitul zilei, si daca aveti retineri, apelati la suplimente nutritive. Nu sunt acelasi lucru, dar va ajutati organismul in limite rezonabile. Pentru ca daca nu e vitamina D, se duce si echilibrul calciului! Si pe acela o sa-l simtiti repejor.



  • Produsele: 5 puncte din 5. Au fost create pentru protectie solara extrema, exact asta ofera!
  • Ambalaje: 5 puncte din 5 (fiind spray mi se par mai usor de aplicat. Greu de manipulat un flacon cu mainile pline de crema... ;))
  • Calitate: 4 puncte din 5 (Formulare buna ca protectie solara, mai au si ceva ingrediente bune pentru piele pe langa, DAR au alcool)
  • Le-as mai cumpara: daca imi explica si mie cineva de ce-as lua Photodermul KID?!? Cu siguranta doar Photodermul MAX va veni la mare anul acesta. Si urmatorul. Si urmatorul... ;)

Voua, sa va fie de folos! ( De departe, a fost cea mai grea postare de scris de pana acum...)
Cu drag, 
Wolfette
    
Disclaimer: nu sunt un "review-er profesionist", nu sunt platita de nicio companie pentru a face review-uri si nici nu dispun de fonduri nelimitate pentru a cumpara cosmetice. Marea majoritate a produselor prezentate sunt achizitionate dupa o perioada lunga de cautari pe internet, de citit review-uri cat mai realiste (vezi Makeupalley, veti gasi prescurtat in blog MUA), de folosit tester-ul si produsul in sine o perioada generoasa de timp, pentru a putea oferi o parere cat mai pertinenta. De aceea, cele mai multe review-uri vor fi pozitive vizand produse care mie mi s-au parut extrem de bune. Nu agreez sa scriu review-uri negative dar atunci cand o fac este pentru ca sunt profund dezamagita de un produs. O sa gasiti pe alocuri termeni in engleza, pentru ca majoritatea materialelor le gasesc in aceasta limba si imi vine mai natural sa ma exprim asa pe de o parte, si pentru ca asta sunt, asta mi-e stilul de exprimare datorat mediului in care traiesc, pe de alta. Imi cer scuze anticipat daca voi crea un disconfort celor care nu cunosc engleza. Va multumesc pentru intelegere.
  

© 2012-2014 wolfettepandora.blogspot.ro

2 comentarii:

  1. http://www.suplimente.ro/creatina-si-volumizatoare/creatina-pudra-227g.html - Photoderm Max + Creatina = Photoderm Kids :)
    O fi pe post de volumizator? :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numai tu, puteai sa ai un asemenea comentariu! ;) Noroc ca esti sotul meu... Si cum cine se aseamana, se aduna... am ras ceva vreme la comment-ul asta!

      Ștergere