marți, 1 octombrie 2013

TUTORIAL: totul despre mastile de par pe baza de ulei

Deseori intalnesc prin blogurile de beauty postari privind mastile cu ulei pentru par. Cum parerile sunt destul de impartite si modurile de aplicare diversificate, am decis sa va impartasesc experienta mea cu acest tip de masca.



In primul rand, am ales sa imi las parul lung. Nu cred ca lungimea podoabei capilare este esentiala in a stabili feminitatea unei doamne/domnisoare, dar in cazul meu, structura fetei mele (destul de patrata) nu imi permite un par foarte scurt. Decat daca vreau sa fiu la limita dintre o femeie ok si un barbat dragut. Nu e cazul... :) Vopsindu-ma blonda de ani de zile, am fost nevoita sa invat cam tot ce se poate despre par, de la hranire pana la procesele termice, chimice etc prin care trece intr-un coafor. Asta pentru ca nu am vrut sa ma trezesc intr-o buna zi, cu parul pe perna, din vina vreunui stilist neglijent! Am intrat pe site-uri ale hair-stilistilor din US, din UK, unde purtau intre ei discutii dintre cele mai variate in functie de probleme de care se loveau, si am inceput sa inteleg ce se poate face, ce nu si pe ce tip de par. Ulterior, am achizitionat vopsele profesionale si am inceput sa ma vopsesc singura dar dupa niste ani de invatat. Atat din pasiune cat si din considerente financiare.

Daca in privinta vopsirii lucrurile au fost relativ simple ;) (aici vine un suras sovaitor pentru ca nu e chiar asa), atunci cand am ajuns la capitolul INGRIJIRE a parului, aici a fost cu adevarat greu! O sa incerc, rand pe rand, sa va aduc in tutoriale, diferite metode si produse care pot sa faca o diferenta uriasa daca sunt folosite EXACT asa cum trebuie! Una dintre ele este aplicarea periodica a unei masti cu un ulei, preferabil bio, presat la rece, inainte de spalarea parului.

Orice ulei folosesc, il incalzesc pe baie de apa sau in cuptorul cu microunde pana este cald, la limita la care pot baga mana in el fara sa simt un discomfort. De obicei folosesc unt de cocos sau ulei de masline, in care mai adaug uneori fie o lingura de ulei de avocado, fie de canepa, fie de argan, fie din toate cate putin. :) Daca m-am vopsit de curand si mi se cojeste pielea capului (buna solutia si in situatiile in care va supara matreata) adaug 6-8 picaturi de ulei de tea tree bio la cca 150 ml ulei (nu uitati sa faceti un test de toleranta la acest ulei esential). De asemenea, cam o data la 2 saptamani, in masca de ulei mai pun si cate un galbenus de ou, 1-2 linguri de miere si cateva picaturi de vitamina E.




Buuuuun! Deci uleiul cald se aplica bine pe radacina masand temeinic scalpul si suvita cu suvita, pana se imbraca tot parul. Cam 5-10 minute toata distractia. Apoi, puteti folosi o casca de dus de unica folosinta daca aveti la indemana, sau banala folie de bucatarie pe care o infasurati peste par! A se evita fata! :)))))) Parerea mea este sa va faceti 2 prosoape de sacrificiu, pentru tratamentele de par, unul o sa-l puneti peste casca/folie e pe cap si unul obligatoriu pe umeri. Eu una am si 2 tricouri pentru zilele de masti, de multe ori caldura scalpului face ca uleiul sa imi ajunga pe umeri. Dupa ce ati ajuns in faza de Tutankamon, se ia un foen, se pune un jet de aer cald peste prosop 2 - 3 minute si apoi puteti sa va faceti de lucru, minim o jumatate de ora. In perioadele reci, sau daca vreti sa stati mai mult cu masca, puteti din cand in cand sa mai folositi aerul cald pentru a face cat mai eficienta absorbtia nutrientilor in par. Deseori mi se intampla sa nu imi pun decat un prosop pe umeri, dar aveti grija sa nu vorbiti la telefon si la ce atingeti in jurul vostru! Daca intamplator masca de par va ajunge si pe fata, e minunata si pentru ten (mai ales in amestecul cu miere si ou), de fapt ce imi ramane aplic si pe gat/decolteu in functie de cantitate.

Parul nostru se hraneste in timp, ganditi-va ca este un proces asemanator unei decolorari. Puteti pune o tona de produs pe par, nu se va deschide decat pana la un anumit grad intr-o zi. Ulterior, dupa cateva zile, se mai aplica o data solutia, se mai deschide un pic si repetand ajungeti si la blondul dorit. In mod similar, folosind mastile cu constinciozitate, parul isi va schimba aspectul in bine si va deveni mai sanatos, dar daca timpul nu va permite sa le aplicati prea des, credeti-ma ca va multumi chiar si pentru efortul de a-i da "o cura de bunatati" o data pe luna. E mai mult decat nimic!




Vine momentul in care apare marea si cea mai des intalnita problema: cum dam masca jos? Simplu! E atat de simplu ca nici n-o sa va vina sa credeti. Asa cum stiti, apa si uleiul sunt nemiscibile. Deci, inarmati-va cu 2 pumni de sampon de sacrificiu, pe care ii aplicati pe par. Inainte de a pune o singura picatura de apa. Apoi, adaugati apa calda, luand cate putin - cate putin in causul palmei. Incercati sa amestecati bine apa cu samponul de pe par, facandu-l sa spumeze, mai puneti putina apa, pana cand intregul par este ud si samponul este perfect distribuit pe tot parul. Cu alte cuvinte, la prima samponare, apa trebuie aplicata gradual; in niciun caz nu puneti dusul pe par. Eu practic 2-3 samponari dupa masca cu ulei, pana imi simt parul curat. Nu sa scartaie de uscat ce e, pentru ca atunci s-a pierdut scopul intregului tratament!




AVERTIZARI: nu folositi o masca de ulei inainte de un eveniment, gandindu-va ca o sa arate bestial la nunta! Sau la ziua onomastica a lui X. Nope... Dupa o astfel de masca, pana la urmatoarea spalare, are tendinta sa fie mai greu. Nu lipit de pielea capului, in niciun caz, dar nici atat de fluid cum ar fi de obicei. Uneori, mai ales vara, poate avea tendinta sa se ingrase ceva mai repede. Cel mai bine este este sa folositi o masca cu ulei cu 2-3 spalari inainte de momentul in care va doriti ca parul sa arate cu adevarat frumos. Nu uitati sa folositi balsam sau masca, in functie de preferinte, dupa spalare. Nu va fi prea mult pentru par si nu ii veti face decat bine!

O sa va repet ca nu am o diploma in domeniu ci pur si simplu am invatat cu drag si va astern cu drag, aceste randuri. Daca asta o sa va scuteasca de multe ore de cautari si le veti gasi utile, eu mi-am atins scopul pentru care am creat acest blog!

Sa va fie de folos,
Voua o zi excelenta,
Wolfette


© 2012-2013 wolfettepandora.blogspot.ro

3 comentarii:

  1. Imi fac si eu in mod regulat masti de par, in ultima vreme preferatul meu este uleiul de cocos. Dar habar nu aveam ca masca trebuie incalzita, iar parul trebuie infasurat cu prosop si incalzit cu uscatorul de par. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca vei incalzi uleiul, datorita caldurii deschizi cutila si ajuti penetrarea mai usoara a ingredientelor benefice in firul de par! :) Se poate si fara aport de caldura, dar nu are acelasi randament. Cu tot dragul...

      Ștergere
  2. P.S.: daca ai scoate verificarea prin cod captcha ar fi de vis

    RăspundețiȘtergere